Aankloppen

passer G ponceaurood

Ok, je bent werkelijk geïnteresseerd.

Hoe gaat dat dan? Wat moet ik doen? Wat wordt er van mij verwacht? Wat kan ik verwachten?

Je hebt deze pagina’s goed tot je genomen, of je bent op de Avond voor Belangstellenden geweest en je bent geïntrigeerd geraakt. Wie weet is dit iets voor jou. Je vult het CONTACTFORMULIER in, en wacht af…

We nemen contact met je op en linken je aan een van de broeders. Hij neemt contact met je op om een afspraak te maken. Je kunt hem de vragen stellen die je hebt en hij zal jou vertellen wat La Charité en het vrijmetselaarschap voor hem betekenen.

Als de interesse blijft, raden we je aan om met nog een broeder te spreken. Zo zal hopelijk duidelijk worden dat er zoveel antwoorden zijn als er broeders zijn.

Wil je verder, dan krijg je een lijst met relevante vragen en vragen we je jouw levensverhaal te schrijven. Geen CV, maar een reflectie in eigen woorden op wat jou heeft gemaakt tot wie je vandaag bent. Geen test, maar al met al vormt zich voor jou en voor ons een beeld. Want La Charité is een vrij kleine loge, dus iedereen die aansluit heeft direct invloed op onze loge. Zoals jij je een beeld van ons probeert te vormen, willen wij ook onderzoeken in hoeverre je bij ons past.

Vervolgens word je uitgenodigd voor een gesprek met de Voorzittend Meester, de voorzitter van de loge. En uiteindelijk word je gevraagd te verschijnen voor de Commissie van Onderzoek. Hieruit volgt een advies dat door de meesters van de loge beoordeeld wordt.

We wijzen niet af. Het kan zijn dat we het idee hebben gekregen dat je bij een van de andere loges meer op je plaats zou zijn, en dan zullen we adviseren bij hen langs te gaan. Het komt ook voor dat we een kandidaat aanraden zich eerst nog verder te verdiepen in de beschikbare literatuur, zich nog wat meer voor te bereiden op een mogelijke inwijding.

Stemmen de meesters toe, dan word je uitgenodigd voor de Inwijding.

compass&square

Het is best een lange weg van een eerste kennismaking tot de daadwerkelijke inwijding. Reken maar gerust op een jaar. Dat is niet omdat we zo langzaam zijn. We willen secuur zijn. Belangrijker nog is dat jij goed de tijd neemt in het je afvragen of dit werkelijk iets voor jou is.

Bij jouw inwijding ga je een verbond aan voor de rest van je leven. Dat klinkt ernstig, en dat is het ook. Voordat je die stap zet moet je – zover als mogelijk – voor jezelf goed hebben bepaald of je er klaar voor bent.

La Charité is een prachtige loge en de Vrijmetselarij is een bijzondere methode. Het zal je verrijken, het zal jouw ideeën over jezelf en de wereld om je heen verdiepen. Maar inzicht kan her en der ook pijnlijk zijn. En het zal tijd vergen, tijd en betrokkenheid.

En de inwijding schept ook verantwoordelijkheden. Meer daarover op de pagina LIDMAATSCHAP.